6 redenen om te investeren in employee advocacy

6 redenen om te investeren in employee advocacy

Stel, je staat open voor een nieuwe baan als Recruiter. Je ziet een banneradvertentie op Instagram waarin een passende vacature wordt aangeprezen. Even later zie je dat een oude studievriend, die bij dat bedrijf blijkt te werken, dezelfde vacature aanprijst op LinkedIn. Welk bericht gaat het meeste effect op je hebben? Hoogstwaarschijnlijk het laatste. Dat is de kracht van employee advocacy.

Wat is employee advocacy ook alweer precies?

Employee advocacy is het faciliteren, activeren en motiveren van je medewerkers om relevante content te delen binnen hun eigen sociale netwerken. Kortom, het promoten van je bedrijf door je medewerkers. Op een manier die ze zelf prettig vinden.

Best practice: politievlogger Jan-Willem

Politievlogger Jan-Willem is werkzaam als politieagent in de eenheid Midden-Nederland. Voor de politie maakt hij vlogs over zijn werk. Zijn vlogs zijn vooral erg populair onder jongeren. Met 192.896 abonnees op YouTube, ruim 12.250 volgers op Facebook en een grote community op zijn privé-account is Jan-Willem een uitstekend voorbeeld.

Maar employee advocacy bestaat toch al langer?

Employee advocacy is niet nieuw. In tegendeel. Maar door de opkomst van online, en met name social media, zijn de kansen enorm toegenomen. Het is inmiddels uitgegroeid tot een strategisch recruitment marketing- en arbeidsmarktcommunicatie instrument. Het is immers veel sterker en geloofwaardiger om jouw eigen medewerkers te laten vertellen wat bijvoorbeeld een functie inhoudt of hoe leuk jouw werkgever is om voor te werken, dan dat je dat als bedrijf zelf doet..

Mocht je nou nog niet helemaal overtuigd zijn van het concept employee advocacy, lees dan even verder. We hebben de 6 redenen om te investeren in employee advocacy voor je op een rijtje gezet:

#1 Organisch bereik van bedrijven op social media loopt terug

De gratis (organische) zichtbaarheid van bedrijfspagina’s op platformen als LinkedIn, Facebook en Instagram wordt steeds lager. Zo heeft Facebook bijvoorbeeld het organisch bereik voor bedrijven verminderd. Facebook geeft prioriteit aan nieuws van vrienden in plaats van nieuws van bedrijven. Bedrijfspagina’s met weinig tot geen reacties op hun berichten, zullen nagenoeg onzichtbaar worden in de nieuwsstroom. Organisch bereiken bedrijven allang niet meer hun volledige fanbase, dankzij de algoritmes van onder andere Facebook en Instagram. Des te meer reden om aan de slag te gaan met employee advocacy.

#2 Content gedeeld door medewerkers krijgt 8x meer engagement

Social media gebruikers zijn 8x meer geneigd om berichten van medewerkers te liken, delen of een comment achter te laten dan content gepost door organisaties zelf. Het gaat namelijk niet in de eerste plaats om de inhoud van het bericht, maar om wie het deelt. Persoonlijke berichten worden beter gelezen en gewaardeerd dan bedrijfsberichten.

#3 84% vertrouwt aanbevelingen van bekenden, vrienden en familie meer dan andere vormen van (recruitment) marketing

Vertrouwen speelt een cruciale rol en online recensies en aanbevelingen kunnen een organisatie maken of breken. Wanneer je organisatie of je vacatures gepromoot worden door medewerkers of ambassadeurs wordt het als betrouwbaarder ervaren. 69% van de sollicitanten zegt een baan niet te willen, ook al zijn ze op dit moment werkloos, als het bedrijf een slechte reputatie heeft.

#4 Het is de meest krachtige manier om het bereik van je werkgeversmerk te vergroten

Gemiddeld heeft een medewerker 800 social media connecties. Dit lijkt misschien niet veel, vergeleken met aantal volgers van een groot bedrijf. Maar wanneer je het gecombineerde bereik van je medewerkers berekent, krijgt je een goed beeld van hoeveel mensen je kunt bereiken. Content verspreid door medewerkers via hun social kanalen heeft maar liefst 561% meer bereik dan berichten die via een bedrijf zelf worden verspreid.

#5 Sollicitanten uit het netwerk van medewerkers blijven langer in dienst en presteren beter

De kwaliteit van sollicitanten uit het netwerk van medewerkers, referral kandidaten genoemd, is hoger dan van de overige sollicitanten. Van de referral kandidaten in procedure wordt 1 op de 3 aangenomen. Het gemiddelde over alle bronnen is 1 op de 18. Vacatures worden met referral kandidaten ook sneller ingevuld, in gemiddeld 29 dagen ten opzichte van 45 dagen voor kandidaten via career sites. Medewerkers die via een aanbeveling binnenkomen presteren beter en passen beter bij de cultuur van de organisatie.

#6 Last but not least: het vergroot de betrokkenheid van je medewerkers

Medewerkers die sociaal betrokken zijn bij de organisatie, zullen langer bij de organisatie blijven, zich optimistisch voelen over de toekomst van het bedrijf en geloven dat het bedrijf aantrekkelijker is. Dale Carnegie ontdekte dat bedrijven met betrokken werknemers 202% beter presteren dan andere bedrijven. Daarnaast is het voor je medewerkers een manier om hun autoriteit te vergroten; ze laten zien welke kennis ze in huis hebben. Dat straalt af op de organisatie en heeft een aantrekkende werking op (potentiële) sollicitanten.

PROFITEER VAN ONZE KENNIS!

Schrijf je in voor onze maillijst en blijf op de hoogste van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Zo weet je zeker dat je niets mist!

dit vind je misschien ook interessant:

imago-tracker-header

imago tracker

Realtime inzicht in jouw arbeidsmarktimago. Een effectieve arbeidsmarktstrategie aan de hand van realtime inzicht in jouw arbeidsmarktimago.

academy-home

brandchart academy

Ontwikkel jezelf als recruitment of employer branding professional. wij hebben een opleiding of training die bij jou past.

home-maatwerk

maatwerk?

Heb je een specifieke vraag die niet beantwoord wordt door onze tools? Voor iedere tracker bieden wij ook maatwerkonderzoek aan.

0