Het A/B-testen van vacatures met Google Optimize

Het A/B-testen van vacatures met Google Optimize

A/B-testen is in de marketing een alom bekend begrip, maar ook in recruitmentland is het inmiddels een hot topic. Er bestaan een hele hoop verschillende, maar vaak dure, tools waarmee je A/B-testen uit kunt voeren. Wil je beginnen met het A/B-testen van vacatures, maar wil je niet gelijk een dure tool aanschaffen? Dan is Google Optimize voor jou de oplossing

Wat is A/B-testen eigenlijk?

Voordat we je meer vertellen over het A/B-testen van vacatures met behulp van Google Optimize, staan we stil bij wat A/B-testen inhoudt. Een A/B-test is een vorm van splittesten waarbij er twee varianten van een pagina of advertentie worden getest met als doel het verhogen van de conversieratio. Een deel van mensen krijgt de originele versie (versie A) te zien en het andere deel van de mensen krijgt de andere versie (versie B) te zien. Blijkt dat versie B een hoger conversiepercentage heeft dan versie A? Dan wordt versie B de standaardversie.

De opties zijn eindeloos

Verhoogt het toevoegen van een video aan een vacature het aantal sollicitaties? Welke functietitel sluit het beste aan bij de doelgroep? Dit zijn voorbeelden van vragen die je kunt beantwoorden door middel van A/B-testen. Je kunt A/B-testen uitvoeren op verschillende aspecten zoals de functietitel, de functieomschrijving en de geboden arbeidsvoorwaarden. Je kunt echter ook A/B-testen op de schrijfstijl: werkt een verhalende vacaturetekst beter, of kun je juist beter gebruik maken van bullet points? Of wat dacht je van een A/B-test op de sollicitatiemethode of de Employer Value Proposition? Zo kun je eindeloos blijven A/B-testen.

Google Optimize: laagdrempelig A/B-test uitvoeren

Nu we weten wat A/B-testen is en wat je allemaal kan A/B-testen in een vacature, zijn we aanbeland bij Google Optimize. Met Google Optimize kun je eenvoudig verschillende versies van een pagina aanmaken. Dit doe je door simpelweg aan te geven welke elementen van de pagina je wilt laten verschillen, zoals titels, teksten en buttons. Vervolgens bepaal je welke bezoekers je mee wilt nemen in het experiment en hoeveel procent van je bezoekers versie A te zien krijgt en hoeveel procent versie B te zien krijgt. Tot slot koppel je een doel aan het experiment en je experiment kan van start!

Gratis, gebruiksvriendelijk en gekoppeld aan Analytics!

Het grootste voordeel van Google Optimize ten opzichte van andere tools is dat je het gratis kan gebruiken. Je hoeft dus niet direct een grote investering te doen wanneer je wilt starten met het uitvoeren A/B-testen. De grootste beperking van de gratis variant is echter dat je maar 3 A/B-tests tegelijk kunt draaien.

Daarnaast is de tool extreem gebruiksvriendelijk. Zodra de tool geïnstalleerd is op de website, kan je eenvoudig aan de slag. Zelfs zonder enige technische kennis kun je een experiment starten.

Een ander voordeel van Google Optimize is de koppeling met Google Analytics. Hierdoor kun je de resultaten van je tests direct terugzien en kun je de conversiedoelen vanuit Google Analytics gebruiken.

Veel voorkomende fouten A/B-testen

Het klinkt tot nu toe allemaal erg eenvoudig, maar toch worden er nog een hoop fouten gemaakt als het gaat om A/B-testen. Om te voorkomen dat jij ook de fout ingaat, vertellen we je de twee meest gemaakte fouten bij A/B-testen:

  1. Teveel tegelijk testen
    Je test het meest effectief als je één element tegelijk test. Als je zowel de functietitel als de sollicitatiemethode tegelijk test weet je niet welke variabele de oorzaak is voor een hoger of lager conversiepercentage.
  2. Te kort testen
    Het te kort testen van twee versies brengt een groot risico met zich mee. Zo kan het zijn dat in een te korte periode het publiek, en dus je steekproef, te klein is. Hoe meer personen de verschillende versies te zien krijgen, hoe betrouwbaarder je resultaten.

Meer weten over het A/B-testen van vacatures of over andere recruitmentgerelateerde onderwerpen? Schrijf je dan in voor onze mailinglijst!

Nieuws en updates

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

0