2018: het jaar van algemene krapte op de arbeidsmarkt

2018: het jaar van algemene krapte op de arbeidsmarkt

De media sloten 2017 massaal af met berichten over de ‘algemene krapte op de arbeidsmarkt’. Verwacht wordt dat deze algemene krapte rond de zomer van 2018 wordt bereikt. Dit betekent dat de verhouding tussen het aantal vacatures en werkzoekenden zodanig is dat de gehele arbeidsmarkt als krap bestempeld mag worden.

Top krapte-beroepen

“Het lijstje van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures neemt met de maand toe” zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV. Maar wat is dan het lijstje van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures? Het UWV heeft een lijst opgesteld van krapte-beroepen:

BOUW
Timmerlieden, metselaars, stukadoors, loodgieters, schilders, installatiemonteurs, elektromonteurs, werkvoorbereiders, engineers, BIM-modelleurs (Building Information Modelling)

INDUSTRIE
Machinemonteurs, lassers, operators, ontwerpers, constructeurs.

ICT
Software- en applicatieontwikkelaars, security-specialisten, business-datamanagers.

VERVOER
Vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs, transportplanners.

ZORG
Verzorgenden, verpleegkundigen.

ANDERE SECTOREN
Restaurantkoks, hoveniers, leraren exacte vakken en talen, schoonmakers.

Recruitment, zelf inmiddels een schaars beroep, zal dus in 2018 onder nog grotere druk komen te staan. Steeds minder kandidaten zullen actief zoekend zijn naar baan en dus zullen zij geactiveerd en geënthousiasmeerd moeten worden voor een vacature.

Recruitment Marketing zal dus alsmaar belangrijker worden, aangezien het creëren van bekendheid en een voorkeurspositie van essentieel belang zal zijn om kandidaten aan te trekken bij de organisatie. Zoals Witjes zegt: “Werkgevers zullen steeds vaker creatieve oplossing moeten bedenken om nog aan personeel te komen”.

Nieuws en updates

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

0