Welke doelgroep vindt de werk/privé balans het belangrijkste?

Welke doelgroep vindt de werk/privé balans het belangrijkste?

De werk/privé balans is een van de meest belangrijke onderwerpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Er is veel geschreven dat vooral dertigers de werk/privé balans belangrijk vinden. Dertigers zouden voornamelijk bezig zijn met hun privéleven, omdat ze bijvoorbeeld een huis kopen of kinderen krijgen. In dit blog onderzoeken we welke doelgroepen een goede werk/privé balans belangrijk vinden en wat je hier als recruiter mee kan.

In een grootschalig onderzoek (N=5458) hebben we respondenten gevraagd wat ze belangrijk vinden in hun baan. De respondenten mogen kiezen uit 40 workdrivers, waaronder de werk/privé balans. In totaal geeft 13% van de Nederlandse beroepsbevolking aan de werk/privé balans belangrijk te vinden. Hiermee staat de workdriver op nummer vier in de top 10. Ook flexibiliteit in werktijden wordt belangrijk gevonden door de Nederlandse beroepsbevolking (11%). Daarentegen vinden ze de flexibiliteit in locatie minder belangrijk (3%).

Vrouwen vinden een goede werk/privé balans en flexibiliteit in werktijden belangrijker

Wanneer we de verschillenanalyse uitvoeren, dan valt op dat bijna iedere doelgroep de werk/privé balans belangrijk vinden. Hierbij valt op dat vrouwen (14%) de werk/privé balans belangrijker vinden dan mannen (12%). Ook vinden vrouwen de flexibiliteit in werktijden (13%) belangrijker dan mannen (9%).

Dertigers hebben inderdaad meer behoefte aan een balans

We vragen de leeftijdscategorie niet uit in de survey, maar het aantal jaren werkervaring kan ook een indicatie geven. De resultaten van onze survey laat inderdaad zien dat werknemers met meer dan 8 jaar werkervaring de werk/privé balans (±15%) belangrijker vinden dan de werknemers met minder jaar werkervaring. De aanname dat dertigers meer focus op hun privé hebben lijkt dus kloppend. Opvallend is dat ze de flexibiliteit in werktijden en locatie daarentegen niet belangrijker vinden dan de overige doelgroepen.

Culturele achtergrond heeft invloed

Er is een licht verband tussen de culturele achtergrond en de mate waarin ze werk/privé balans te vinden. Werknemers met een Nederlandse afkomst vinden de werk/privé balans belangrijker (14%), dan de werknemers met een Westerse (12%) of Niet-Westerse achtergrond (9%).

Hoe hoger het opleidingsniveau hoe belangrijker de werk/privé balans

Ook is er een licht verband te zien met opleidingsniveau en werk/privé balans. Waar 13% van de Mbo’ers aangeeft de werk/privé balans belangrijk te vinden is dit bij Wo’ers 16%.

Maak de werk/privé balans concreet!

We kunnen dus concluderen dat iedere doelgroep de werk/privé balans belangrijk vindt. We adviseren dan ook om de werk/privé balans concreet uit te werken in de propositie. Ben je vooral op zoek naar dertigers? Benadruk de werk/privé balans dan extra.

Wil je meer weten over de werk/privé balans, flexibiliteit in werktijden of locatie? Download dan onder aan deze pagina.

Ook benieuwd wat jouw doelgroepen nog meer belangrijk vinden in werk? Neem een kijkje bij Sidekick!

dit vind je misschien ook interessant:

home-tools

Tools

Onze tools geven je inzichten die je direct kunt toepassen op het verbeteren van jouw arbeidsmarktcommunicatie.

academy-home

brandchart academy

Of je nu start als recruitment (marketing) professional of al een aantal jaar ervaring hebt, wij bieden altijd een opleiding of training die bij jou past.

adobestock_101712336

Onderzoek?

Door de combinatie van verschillende onderzoeksmethoden vinden wij het juiste antwoord op jouw onderzoeksvraag.

consultancy-header

Employer branding

Onze zeer gestructureerde en succesvolle methode om employer branding te managen als organisatie. Wij bieden je no-nonsense aanpak van employer branding.

0