Google for Jobs: wat is het nou precies?

Google for Jobs: wat is het nou precies?

Waarschijnlijk hebben jullie er allemaal wel al eens van gehoord: Google for Jobs. Google for Jobs is nu nog niet beschikbaar in Nederland, maar de kans is groot dat het uiteindelijk ook bij ons geïntroduceerd gaat worden. Maar wat is Google for Jobs nou precies en, misschien nog wel veel belangrijker, hoe werkt het eigenlijk?

Wat is Google for Jobs?

Google for Jobs is een dienst van Google waarmee Google haar aandacht richt op de arbeidsmarkt. Google wil het hiermee voor werkzoekenden makkelijker maken om vacatures te vinden die echt bij ze passen. Google verzamelt, net als andere jobboards zoals Indeed.nl, vacatures uit verschillende bronnen en toont deze prominent in de zoekresultaten. Klik je op “more jobs” dan kom je terecht bij alle vacatures die matchen met jouw zoekopdracht. De gevonden vacatures kun je vervolgens filteren op onder andere de datum waarop deze geplaatst zijn, het type baan (part-time of full-time), afstand en het type bedrijf.

Bron: Google Developers – Job Posting.

Machine Learning

Wanneer je in Google op zoek gaat naar vacatures binnen een bepaald vakgebied geeft Google je dus een lijst van vacatures die overeenkomen met jouw zoekopdracht. Wat maakt Google for Jobs dan anders dan jobboards? Google for Jobs gebruikt Machine Learning om functietitels met elkaar te clusteren. Dit heeft tot gevolg dat, wanneer je via Google zoekt naar vacatures, er wellicht functietitels naar voren komen waar je als werkzoekende wellicht niet aan gedacht had. Google wil op deze manier het gat dichten tussen de werkgevers die het lastig vinden om de juiste kandidaten te vinden en de werkzoekenden die moeite hebben met het vinden van een passende baan.

Maar er is meer…

Naast dat Google Machine Learning gebruikt om het makkelijker te maken passende vacatures te vinden, voorziet Google for Jobs je ook van extra informatie. Voorziet de vacature je niet van salarisinformatie? Dan toont Google salarisinformatie dat is gebaseerd op het gemiddelde salaris voor de functie. Deze informatie verzamelt Google uit verschillende bronnen. Ook wordt, wanneer dit beschikbaar is, de beoordeling van het bedrijf getoond op bijvoorbeeld Glassdoor en vind je er een link naar de bedrijfswebsite.

Zit er een leuke vacature tussen, dan toont Google for Jobs je alle jobboards waar deze vacature openstaat en de bedrijfswebsite. Zo kun je als werkzoekende zelf bepalen via welke weg je wilt solliciteren. Zit er geen passende vacature bij? Dan kun je in Google for Jobs een job alert aanzetten zodat Google je een seintje geeft wanneer er een nieuwe vacature is die overeenkomt met jouw wensen.

Wat zou de introductie van Google for Jobs in Nederland nou voor jou betekenen? Heeft het nog wel zin om je vacatures te plaatsen op traditionele jobboards? In deel twee van deze blog gaan we in op hoe jij ervoor kunt zorgen dat je helemaal klaar bent voor de introductie van Google voor Jobs!

Nieuws en updates

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

0