Het verschil tussen hbo en wo starters

Het verschil tussen hbo en wo starters

Moet ik hbo’ers anders aanspreken dan wo’ers?

Campus Recruitment komt steeds hoger op de agenda van recruiters te staan. Tegenwoordig zijn veel organisaties op zoek naar fris afgestudeerd talent. Dit resulteert in veel organisaties die alle campusevents afstruinen op zoek naar het beste starterstalent op de arbeidsmarkt. Maar als je dat talent gevonden hebt hoe overtuig je ze dan van een functie bij jouw organisatie? En zit er hierbij verschil tussen wat een net afgestudeerde hbo’er en een net afgestudeerde wo’er belangrijk vindt in zijn of haar eerste baan? Hier gaan we in deze blog op in.

De belangrijkste werkgeversaspecten

Om antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen heeft Brandchart een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar welke werkgeveraspecten hbo en wo studenten belangrijk vinden in hun eerste baan (N=7325). Op basis van deze belangrijke werkgeversaspecten kunnen organisaties de startersfuncties aantrekkelijk vormgeven en een juiste wervingsboodschap ontwikkelen.

Belangrijkste werkgeversaspecten hbo’ers:

 1. Hoogte primair salaris (41%)
 2. Uitdaging in werk (37%)
 3. Manier van samenwerken (34%)
 4. Variatie in de werkzaamheden (33%)
 5. Mogelijkheid om opleidingen en trainingen te volgen (32%)
 6. Mogelijkheid ontwikkeling tot expert (28%)

Belangrijkste werkgeversaspecten wo’ers:

 1. Hoogte primair salaris (50%)
 2. Uitdaging in werk (48%)
 3. Manier van samenwerken (40%)
 4. Mogelijkheid ontwikkeling tot expert (38%)
 5. Mogelijkheid om opleidingen en trainingen te volgen (36%)
 6. Variatie in de werkzaamheden (34%)

Een nihil verschil

Wanneer we naar de bovenstaande rijtjes kijken val het op dat deze weinig van elkaar verschillen. Globaal gezien vinden hbo en wo talent dezelfde werkgeversaspecten belangrijk in hun eerste baan. Op basis van bovenstaande resultaten wordt dan ook geadviseerd om voor de hbo en wo doelgroep dezelfde wervingsboodschap te hanteren.

Hbo en wo starters zijn voornamelijk opzoek naar een aantrekkelijke functie-inhoud en ontwikkelingsmogelijkheden in hun eerste baan tegen een goed primair salaris. Wij adviseren om twee tot drie van bovenstaande aspecten uit te kiezen en te gebruiken voor de wervingsboodschap. Maak deze aspecten concreet door te benoemen hoe dit aspect in de door jouw aangeboden functie eruitziet. Wat maakt de functie uitdagend? Wat voor concrete opleidingen en trainingen bied jij starters? Is er een opleidingsbudget? Op deze manier creëer je een authentieke en betrouwbare wervingsboodschap.

In deze blog hebben we je wat verteld over het verschil tussen hbo en wo starterstalent en de wervingsboodschap. Wij schrijven regelmatig over campus recruitment en over andere onderwerpen. Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan hiernaast in voor onze e-maillijst.

Nieuws en updates

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Wil jij Campus Recruitment binnen jouw organisatie strategisch inzetten? Lees hoe wij je hierbij kunnen helpen!

0