Interactieve selectiescorecard

De Selectiescorecard

Gestructureerd de beste selectiebeslissingen nemen

Er is op dit moment veel aandacht voor hoe nieuwe medewerkers worden geselecteerd binnen organisaties. Hierbij ligt met name de nadruk op het interview en nieuwe technologieën die kunnen ondersteunen bij het maken van de juiste match. Minder aandacht is er voor de wijze waarop een bewuste selectiebeslissing genomen kan worden. Binnen veel organisaties wordt deze beslissing vaak ongestructureerd genomen (‘laten we die kandidaat doen die is volgens mij wel goed’) wat het risico van een verkeerde selectiebeslissing sterk vergroot.

Om te zorgen dat je ook het proces van de selectiebeslissing kwalitatief zo hoog mogelijk maakt is het noodzakelijk om te werken met een selectiescorecard. Een selectiescorecard is een overzicht van alle selectiecriteria waarop je een selectiebeslissing wil gaan nemen gekoppeld aan een scoreschaal (bij voorkeur een vijfpuntsschaal). Het werken met een selectiescorecard heeft een aantal belangrijke voordelen.

Score is beter dan woorden

Onderzoek laat zien dat wanneer interviewers een score moeten geven aan een selectiecriterium (bijv. een competentie) zij hier beter over nadenken dan wanneer zij woorden gebruiken. Bij een score (bijv. 3 op een schaal van 5) worden mensen ‘gedwongen’ beter te onderbouwen waarom zij een bepaalde score geven ten opzichte van een beschrijving of zij iemand geschikt vinden.

Hulp voor de vacaturehouder

Veel managers nemen vaak één keer per jaar of jaren een selectiebeslissing. Selecteren blijft hiermee een lastig proces om onder de knie te krijgen voor managers. Middels de scorecard kan je niet alleen structuur geven aan de selectiebeslissing, maar ook aan het interview dat vacaturehouders doen. Zij weten immers precies op welke (beperkte set) van selectiecriteria zij moeten letten.

Gestructureerde kwalitatieve feedback

Feedback geven naar aanleiding van een interview vinden veel mensen moeilijk. Toch is het een van de meest belangrijke zaken in een goede candidate experience. Met een scorecard in de hand kun je veel gestructureerder en dus kwalitatief betere feedback aan kandidaten geven. Je zou zelfs een scorecard met een kandidaat kunnen delen.

Scorecard is de start voor ontwikkeling

Wanneer een nieuwe medewerker in dienst treedt dan worden helaas vaak de resultaten uit het selectieproces niet meegenomen bij de start. Dit is een gemiste kans om iemand direct te laten starten met zijn/haar ontwikkeling binnen de organisatie. Met een scorecard creëer je en duidelijk startpunt voor iemands ontwikkeling binnen de organisatie.

Meer regie als recruiter

Interviewen kost veel tijd, tijd die je als recruiter niet altijd hebt. Doordat je deelnemers aan het selectieproces laat werken met een scorecard kan je aan het einde van het proces alle scorecards verzamelen en de vacaturehouder ondersteunen in het nemen van de selectiebeslissing. Hiermee houd je regie op de kwaliteit van het selectieproces zonder daarbij zelf hands-on betrokken bij te hoeven zijn.

Betrouwbaarheid van het selectieproces

Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld ‘hoe betrouwbaar is ons selectieproces?’. Met een scorecard kun je de betrouwbaarheid van het selectieproces simpel doormeten. Door de scores uit selectie te vergelijken met de daadwerkelijke werkprestaties (als iemand bijv. 3 maanden in dienst is) door dezelfde scorecard in te vullen maar nu vanuit hoe iemand zijn rol invult kun je de verschillen zien en daarmee dus betrouwbaarheid toetsen. Scoorde iemand een 3 tijdens selectie op de competentie analytisch vermogen en in de praktijk een 1 dan hebben we iets verkeerd gezien tijdens selectie.

Ben jij ook overtuigd op basis van bovenstaande zes redenen dat werken met en selectiescorecard een goed idee is? Download dan nu de gratis interactieve selectiescorecard en start morgen met het verbeteren van jouw selectiebelissingen.

dit vind je misschien ook interessant:

academy-home

Trainingen van Brandchart academy

Ontwikkel jezelf als recruitment of employer branding professional. wij hebben de training die bij jou past.

home-maatwerk

Doelgroeponderzoek

Heb je een specifieke vraag die niet beantwoord wordt door onze tools? Voor iedere tracker bieden wij ook maatwerkonderzoek aan.

0