Management in de zorg: belangrijker dan je denkt

Management in de zorg: belangrijker dan je denkt

Door toenemende vergrijzing is er een steeds nijpender tekort aan goed personeel in de zorg. De NOS waarschuwde onlangs voor een groot banentekort in deze sector in 2022. Veel zorginstellingen voelen dit nu al en zetten creatieve recruitment strategieën in om dit tekort te verkleinen. Zorginstellingen proberen zich steeds te onderscheiden van de rest. Jouw organisatie is natuurlijk de mooiste om voor te werken! Maar wat vindt het zorgpersoneel zelf het belangrijkst bij het kiezen van een baan? En hoe zet je die kennis in om te laten zien dat jouw organisatie zich onderscheidt van de rest?

Werkdimensies: waar baseer jij je keuze op?

Volgens het werkdimensiemodel van Brandchart spelen er vijf dimensies een rol bij de keuze van een baan, namelijk: functie-inhoud, arbeidsvoorwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden, cultuur en type bedrijf. Hoe zit eigenlijk in de zorg?

In een onderzoek onder 248 respondenten uit de zorgsector (bestaand uit helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen) maken twee factoren het grootste verschil in de keuze van een baan. 67% van de ondervraagden geeft aan dat het type bedrijf doorslaggevend is in de keuze, op de voet gevolgd door de cultuur van het bedrijf (65%). Opvallend is dat ook de andere factoren uit ons werkdimensiemodel hoog scoren in vergelijking met andere beroepsgroepen die wij hebben onderzocht.

Het is natuurlijk erg interessant om te weten welke werkdimensies een grote rol spelen in het beslissingsproces van de doelgroep, maar het wordt nog interessanter als we inzoomen op specifieke werkdimensies. Waaruit bestaat bijvoorbeeld de werkdimensie ‘type bedrijf’?

Wat vindt een verpleegkundige belangrijk in de organisatie waar hij of zij voor gaat werken? Afbeelding 2 laat zien welke drijfveren schuilgaan achter deze werkdimensie.

Ons onderzoek laat zien dat de kwaliteit van het management een doorslaggevende rol heeft (61%) binnen deze werkdimensie. Ook zijn aspecten als financiële stabiliteit van de organisatie (51%) en de bijdrage aan de maatschappij (49%) van groot belang.

Mensen gewoon hun werk laten doen

De resultaten van ons onderzoek laten duidelijk zien wat belangrijk is voor personeel in de zorg. Hoewel factoren als ontwikkelingsmogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en functie-inhoud belangrijk zijn in de keuze voor de baankeuze binnen de zorg, zijn dit niet de doorslaggevende factoren. Juist de kwaliteit van het management bepaalt de baankeuze voor een organisatie in de zorg. Ook in de zorg doen zelfsturende teams hun intrede. Goed management moet een werknemer faciliteren in het werk, niet belemmeren. Of zoals Jos de Blok, oprichter van Buurtzorg, in een artikel van het AD zegt: “Managen is flauwekul. Je moet mensen gewoon hun werk laten doen”.

Een uitgelezen kans om je als zorginstelling te onderscheiden in de markt. Wil je dat zorgpersoneel voor jouw organisatie kiest? Zorg dan voor een goed management! Zijn werknemers uit jouw organisatie positief over het management? Gebruik dit dan in de recruitment strategie. Juist op dat vlak kan jouw organisatie het onderscheid maken van de rest!

Nieuws en updates

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Benieuwd hoe jouw organisatie zich het beste kan onderscheiden? Lees hoe wij je hierbij kunnen helpen!

0