Hoe lang mag de sollicitatieprocedure maximaal duren?

Hoe lang mag de sollicitatieprocedure maximaal duren?

Download een overzicht van gewenste doorlooptijd per werkveld

Iedere recruiter loopt er weleens tegenaan: goede en schaarse kandidaten die zich laat in het proces nog terugtrekken. Vaak komt dit doordat de sollicitatieprocedures te lang duren en kandidaten banen bij andere werkgevers accepteren. Het tegenovergestelde is echter ook waar: kandidaten voelen zich onder druk gezet omdat zij niet voldoende tijd krijgen om na te denken over de baan. Kun je het als organisatie dan eigenlijk wel goed doen? In dit nieuwsbericht onderzoeken wij de ideale duur van een sollicitatieprocedure volgens kandidaten.

De sollicitatieprocedure omvat alle selectiestappen van moment van solliciteren tot de uiteindelijke afwijzing of aanname. In totaal hebben er 7084 respondenten antwoord gegeven op de vraag wat voor hun de maximale sollicitatieprocedure is.

De totale arbeidsmarkt

Als we kijken naar de totale arbeidsmarkt, dan raden wij een maximale sollicitatieprocedure van 2 tot 3 weken aan. Toch zien we dat in de praktijk veel sollicitatieprocedures 5 weken of langer duren. Volgens 91% van de respondenten is dit een te lange sollicitatieprocedure. Ontzettend zonde van al deze goede kandidaten dus!

De resultaten uitgesplitst naar werkveld

Wanneer we de onderzoeksresultaten uitsplitsen naar werkveldniveau, dan blijken er grote verschillen tussen de verschillende werkvelden te zijn. Ben jij recruiter in de zorg, horeca of supply chain? Zorg dan voor een sollicitatieprocedure van maximaal 2 weken. Ongeveer 60% van de werknemers uit deze werkvelden haken namelijk af bij een langere procedure. Daarentegen vinden kandidaten uit de werkvelden data science, consultants, HR en science een langere doorlooptijd acceptabel, namelijk van 4 weken. Wil je een overzichtelijk overzicht van de doorlooptijd per werkveld? Deze kun je downloaden via het formulier op deze pagina.

Verschillen per opleidingsniveau

Als we kijken naar de verschillende opleidingsniveaus dan blijkt dat mbo kandidaten een kortere sollicitatieprocedure wensen dan hbo- en wo kandidaten. Voor de mbo doelgroep adviseren wij dan ook een maximale sollicitatieprocedure van 2 weken. Terwijl voor hbo en wo kandidaten een maximale sollicitatieprocedure van 3 weken acceptabel is. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat uit onze data blijkt dat hbo- en wo doelgroepen onderwerpen als functie-inhoud en ontwikkeling belangrijker vinden en langer de tijd willen om na te denken over de toekomstige functie.

Houd altijd rekening met jouw doelgroep!

Op basis van het bovenstaande adviseren wij bij de duur van de sollicitatieprocedure rekening te houden met het werkveld en opleidingsniveau van jouw doelgroep. Een overzicht van de gewenste doorlooptijd per werkveld download je via het formulier op deze pagina. Een sollicitatieprocedure tussen de 2 en 4 weken is aan te raden om uitstroom uit het proces te voorkomen. Voor veel organisaties zal een sollicitatieprocedure van 2 tot 4 weken een moeilijk streven zijn door alle bureaucratie en lastige agenda’s. Toch adviseren wij te onderzoeken hoe de sollicitatieprocedure verkort kan worden. Bijvoorbeeld door deze data te gebruiken om stakeholders te overtuigen een uurtje vrij te maken in de agenda of door als recruiter inkomende sollicitaties dagelijks te behandelen.

Download het overzicht ideale duur sollicitatieprocedure per werkveld via het onderstaande formulier.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT:

candidate-experience-header

Candidate experience tracker

Manage de optimale Candidate Experience met diepgaande inzichten en toepasbare adviezen.

academy-home

brandchart academy

Ontwikkel jezelf als recruitment of employer branding professional. wij hebben een opleiding of training die bij jou past.

home-maatwerk

maatwerk?

Heb je een specifieke vraag die niet beantwoord wordt door onze tools? Voor iedere tracker bieden wij ook maatwerkonderzoek aan.

0