4 do’s voor tijdens het selectiegesprek

4 do’s voor tijdens het selectiegesprek

Selectiegesprekken. Ieder recruiter voert ze. Hoewel het voeren van selectiegesprekken voor sommige recruiters gesneden koek is, is het belangrijk altijd scherp te blijven op het voeren van goede selectiegesprekken. We willen immers niet de verkeerde selectiebeslissing nemen. In deze blog geven we je 4 tips!

Maak vaste duo’s

Met zijn tweeën hoor je meer dan alleen. Wij adviseren daarom ook altijd aan om gesprekken te voeren in duo’s. Wil je de beste selectiebeslissing maken? Dan is het aan te raden om te werken met vaste duo’s bij de selectiegesprekken voor dezelfde functie.

Selling the job

Aangezien de banen voor kandidaten zo’n beetje voor het oprapen liggen, wordt het steeds belangrijker om de functie tijdens het gesprek echt te verkopen aan de kandidaat. “Selling the job” noemen we dat. Voor veel kandidaten is het verkrijgen van meer informatie over de functie en de organisatie één van de belangrijkste onderdelen van het gesprek. Bedenk daarom van te voren goed welke aspecten je tijdens het gesprek wilt benadrukken om de kandidaat te overtuigen van de functie. In het meest ideale scenario stem je deze aspecten af per kandidaat. Heeft een kandidaat aangegeven te solliciteren bij jouw organisatie omdat ze vindt dat de doorgroeimogelijkheden in haar huidige functie te beperkt zijn en zijn er bij jouw organisatie wel doorgroeimogelijkheden? Speel hier dan op in! Dit doe je natuurlijk alleen wanneer je vindt dat de kandidaat een goede match is.

Houd rekening met kandidaten die jij zelf hebt benaderd

Voer je een selectiegesprek met een kandidaat die jij zelf hebt benaderd via bijvoorbeeld LinkedIn, dan vraagt dit om een andere aanpak. Aangezien zij zelf niet bij jouw organisatie hebben gesolliciteerd is het nog belangrijker om de functie en het bedrijf goed te verkopen. Ook vragen zoals “Waarom zou jij bij ons willen werken?” kun je dan beter achterwege laten. Ga voor het selectiegesprek dus altijd na of de kandidaat zelf heeft gesolliciteerd bij jouw organisatie of dat je deze zelf hebt benaderd.

Vraag feedback

Vraag aan het eind van het gesprek altijd hoe een kandidaat het gesprek heeft ervaren. Dit is de kans om mogelijke twijfels bij de kandidaat nog weg te nemen en jij weet wat je tijdens het volgende selectiegesprekken eventueel beter kan doen.

Nieuws en updates

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

0