Een hip traineeship of toch een traditionele startersfunctie?

Een hip traineeship of toch een traditionele startersfunctie?

Steeds meer werkgevers investeren in een traineeship voor hoogopgeleide starters. Het is inmiddels algemeen bekend dat studenten uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden belangrijk vinden in hun eerste baan. Een traineeship lijkt mooi in te spelen op deze twee wensen, maar als studenten mogen kiezen wat kiezen ze dan? Een traineeship of toch een ouderwetse startersfunctie?

In ons campusonderzoek hebben we 4764 hbo- en wo-studenten van verschillende studierichtingen gevraagd of ze voorkeur hebben voor een startersfunctie of traineeship en waarom ze voorkeur hebben voor één van deze twee.

64% van de studenten heeft voorkeur voor een reguliere startersfunctie

Ondanks dat het aantal traineeships sterk toeneemt, geeft toch 64% van de respondenten aan een voorkeur te hebben voor een startersfunctie. Waarom kiezen zoveel studenten toch voor de ‘klassieke’ startersfunctie? De meest genoemde reden is het salaris. De studenten verwachten een aanzienlijk lager salaris te krijgen binnen een traineeship. Enkele respondenten verwacht zelfs een stagevergoeding te krijgen. Daarnaast verwachten de studenten dat een reguliere startersfunctie meer uitdaging en verantwoordelijk biedt, omdat iemand langere tijd dezelfde werkzaamheden verricht.

Ontwikkelingsmogelijkheden grootste drive voor traineeship

Daarentegen geeft dus ook 36% aan wel open te staan voor een traineeship. Ze zien een traineeship als een kans om zich verder te ontwikkelen en verschillende afdelingen te leren kennen. Ook de afwisseling en begeleiding van de traineeship worden als pluspunten gezien.

Opzoek naar fiscale starters? Misschien toch geen traineeship

Net als professionals zijn er bij studenten ook verschillen tussen de studierichtingen te zien. Zo geeft 71% van de fiscale studenten aan liever een startersfunctie te hebben. Zelf geven ze aan dat dit komt doordat je als fiscale student al ruim voldoende ervaring kan opdoen tijdens je studie, bijvoorbeeld door stages of werkstudentschappen. In tegenstelling tot de fiscale studenten heeft maar 52% van de business studenten een voorkeur voor een startersfunctie. Ze geven aan dat dit komt door hun brede opleiding en ze willen graag meerdere facetten van de organisatie leren kennen.

Waarom kiezen als je ook beide aan kan bieden?

Ondanks dat een groter deel van de doelgroep een voorkeur heeft voor een reguliere startersfunctie lijkt een traineeship een kansrijk middel om een andere doelgroep aan te spreken. Wel zouden we adviseren om de traineeship niet in plaats van de reguliere functie aan te bieden. Op deze manier is je potentiële wervingsdoelgroep het grootst.

Bied je ook een traineeship aan? Gebruik bovenstaande wordcloud om de traineeship aantrekkelijk te positioneren. Daarnaast adviseren wij een volwaardig salaris te bieden om geen kandidaten af te schrikken.

PROFITEER VAN ONZE KENNIS!

Schrijf je in voor onze maillijst en blijf op de hoogste van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Zo weet je zeker dat je niets mist!

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT:

header-homer

campus tracker

Altijd het beste startertalent werven met een volledig en betrouwbaar beeld van jouw startersdoelgroep.

academy-home

Brandchart Academy

Ontwikkel jezelf als recruitment of employer branding professional. wij hebben een opleiding of training die bij jou past.

home-maatwerk

Maatwerk?

Heb je een specifieke vraag die niet beantwoord wordt door onze tools? Voor iedere tracker bieden wij ook maatwerkonderzoek aan.

0