Wie hechten het meeste waarde aan goede arbeidsvoorwaarden?

Wie hechten het meeste waarde aan goede arbeidsvoorwaarden?

Anno 2019 is het bijna not done om toe te geven dat arbeidsvoorwaarden een belangrijke driver zijn bij de keuze op een nieuwe baan. Er is al veel geschreven over de mate waarin de arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Zo zouden mannen vooral uit zijn op financiële middelen, zoals een hoog salaris, bonusregeling of leaseauto, terwijl Generatie Y op zoek, is naar uitdaging en ontwikkeling.

In dit blog onderzoeken we al deze theorieën op basis van de data (N=5458) en geven wij jou antwoord op de vraag welke arbeidsvoorwaarden het meest belangrijk voor de verschillende doelgroepen zijn. Enerzijds hebben wij de respondenten gevraagd hoe belangrijk zij arbeidsvoorwaarden vinden t.o.v. de andere dimensies in werk (Functie-inhoud, Ontwikkelingsmogelijkheden, Cultuur en Type bedrijf). Anderzijds hebben wij gevraagd welke arbeidsvoorwaarden zij dan belangrijk vinden.

De hoogte van het salaris het meest belangrijk bij de zoektocht naar een baan

Ondanks dat er verschillen zichtbaar zijn tussen de verschillende subdoelgroepen staat de hoogte voor het salaris overal op nummer één bij de zoektocht naar een baan. Uit de interviews blijkt dat salaris wordt gezien als een rand voorwaarde om te werken. Voor mannen (54%) is de hoogte van het salaris belangrijker dan voor vrouwen (50%).

Hoe hoger opgeleid hoe minder belangrijk de arbeidsvoorwaarden

Daarnaast heeft het opleidingsniveau invloed op de mate waarin de doelgroep arbeidsvoorwaarden belangrijk vindt. Waar 77% van de mbo’ers de arbeidsvoorwaarden een belangrijke driver vindt, is dit bij hbo (70%) en wo (66%) aanzienlijk lager. Ook vinden de respondenten andere voorwaarden belangrijk. Zo hechten mbo’ers veel waarde aan de hoogte van het salaris en een vergoeding voor de overuren.

Ervaren werknemers vinden salaris en aantal vakantiedagen belangrijker

Ook het aantal jaren werkervaring heeft invloed op de mate waarin de arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn. Bij werknemers met 0-2 jaar werkervaring geeft 66% aan de arbeidsvoorwaarden belangrijk te vinden, terwijl dit bij werknemers met 15+ jaar werkervaring 75% is. Ook vinden ervaren werknemers het aantal vakantiedagen belangrijker. Deze verschillen komen overeen met het beeld dat de young professional vooral opzoek is naar uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden en dat de arbeidsvoorwaarden later belangrijker worden.

Geconcludeerd kan worden dat er veel verschillen zitten tussen de verschillende subdoelgroepen. Voornamelijk mannen, mbo’ers en werknemers met 8+ jaar werkervaring hechten belang aan goede arbeidsvoorwaarden en dan vooral aan een hoog salaris. Wil jij deze doelgroep werven? Benadruk dan de arbeidsvoorwaarden en het salaris expliciet in de vacaturetekst.

Wil jij meer weten over wat jouw doelgroep belangrijk vindt in werk en werkgever of hoe zij zich oriënteren op een baan? Vraag dan nu een demo aan voor onze Sidekick tool!

Nog meer weten welke arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn? Download dan hier onder het overzicht!

dit vind je misschien ook interessant:

home-tools

Tools

Onze tools geven je inzichten die je direct kunt toepassen op het verbeteren van jouw arbeidsmarktcommunicatie.

academy-home

brandchart academy

Of je nu start als recruitment (marketing) professional of al een aantal jaar ervaring hebt, wij bieden altijd een opleiding of training die bij jou past.

home-maatwerk

Doelgroeponderzoek?

Door de combinatie van verschillende onderzoeksmethoden vinden wij het juiste antwoord op jouw onderzoeksvraag.

consultancy-header

Employer branding

Onze zeer gestructureerde en succesvolle methode om employer branding te managen als organisatie. Wij bieden je no-nonsense aanpak van employer branding.

0